Als je weet hoe stress werkt en waarom het zich laat zien, dan kun je met dit signaal samenwerken en weer gemakkelijk in balans komen.

Stress is niets om bang voor te zijn, ook niet als het zich onverwacht toont. Het is namelijk een signaal van je eigen systeem dat aangeeft wanneer je ‘uit de innerlijke vrede dreigt te raken’.  Het is dus een hulpmiddel tot bewustwording. We hebben meestal niet direct door dat we met ons denken een richting op gaan die gevoelens opwekken die ons ondermijnen, zoals oordelen, angst voor tekort, onverschilligheid, eerzucht, woede, je terugtrekken, dwingend doelen nastreven, twijfel en afkeuring. Het gevolg is vaak een houding van slachtofferschap of vijandschap.

Voor het lichaam is dat spannend en daarom zendt het brein stresssignalen uit waardoor het lichaam zich gaat voorbereiden met een verdedigingsmechanisme: vechten, vluchten, bevriezen, verschuilen. Maar, als je weet hoe je de stress weer in balans kunt brengen, dan kun je zelf de rust terugvinden en je innerlijke vrede weer voelen. Meestal is vergeving hierin de sleutel; van de ander en/of van jezelf ……