We hebben het vaak erg druk met allerlei ‘opdrachten’. Zowel op het werk als thuis kunnen we onszelf gemakkelijk allerlei verplichtingen opleggen. Dat is ok, zolang we maar regelmatig pauze nemen. Daarmee bedoel ik P A U Z E !! Alles uitschakelen. Ja, hoe doe je dat nou…..

Ons menselijke systeem bestaat niet alleen uit een lichaam en een denk-mechanisme. We hebben ook gevoel en we hebben ook een psyche. Het lichaam doet veel arbeid, ook als we stilzitten. Voor het lichaam is het zelfs fijn om ‘belangeloos’ te bewegen waardoor het op krachten blijft. De rest heeft baat bij de juiste afwisseling tussen activiteit en pauze.
Maar het gaat om de geest. DIE moet écht stilgelegd worden. Want wanneer we op het werk pauze hebben, is het een grote verleiding om tijdens die pauze tóch nog even een boodschappenlijstje te maken of een planning rond de kinderen of ons druk te maken over een discussie met onze partner. Daarmee denken we ‘slim’ te zijn, maar het zit ons in de weg. De beste pauze-houding is: ALLLES loslaten, alles afsluiten, overal je aandacht afhalen en met je aandacht bij jezelf zijn. Computer uit, naar een andere ruimte of naar buiten, een nieuwe activiteit doen, bewust alleen maar met je aandacht bij jezelf zijn, een hapje eten, een slokje drinken, een rek-en-strek-beweging doen en even met je neus in de frisse lucht. Kortom lekker even voor jezelf zorgen.
En nu komt het belangrijkste: beseffen dat je hiermee heerlijk in een rust-gevoel zakt, dat je hierdoor helemaal kunt ontspannen…… Dít besef zorgt ervoor dat je wérkelijk ontspant.
En wanneer er dan tóch nog een vals en dwingend stemmetje in je hoofd zegt: “Ja maar, DIT is NU OOK belangrijk!” dán wordt het tijd voor rigoureuze maatregelen: streng zijn en nóg meer rust nemen.

Hoe je dat dwingende stemmetje de baas kunt worden, kun je lezen in LEEF!-blog 42 in het menu LEEF!-blog

Als je wilt dat ik een specifiek onderwerp belicht, meld dat dan via deze link naar het contactformulier. Dan schrijf ik er binnenkort over.

Stress- & Burn-out begeleiding in de regio Meppel, Hoogeveen, Steenwijk, Assen en Zwolle