geluksbeleving …… een kwestie van aandacht en je gedachten richten

Vandaag was het in het nieuws: In Nederland zeggen 9 op 10 mensen dat ze gelukkig zijn. De meesten vínden dat ze gelukkig zouden moeten zijn, want ze hebben een baan, een mooi huis, een gezin, redelijke gezondheid, een mooie auto en de meesten kunnen ook hun vakanties kiezen.

Als we écht gelukkig zijn, dan zouden we ons óók gelukkig moeten voelen, vrolijk, blij en levenslustig. Maar dat is dus niet zo. Daarover geven andere statistieken de cijfers: ruim 1 miljoen mensen slikken anti-depressiva, 1 op 5 heeft last van burn-out-verschijnselen, 10% van de Nederlanders heeft een alcohol-verslaving, 84% van de vrouwen is niet gelukkig met haar uiterlijk, van de 3,1 miljoen 65-plussers voelt 85% zich eenzaam, één-derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding….. en zo kunnen we wel doorgaan over allerlei onderwerpen.

Er is in Nederland erg veel welvaart; we staan in de top 10 van de wereldranglijst. Maar ons wel-zijn gaat niet gelijk op met welvaart. We voelen ons vaak níet zo gelukkig. Raar maar waar. We beleven ons geluk dus niet voldoende. We staan te weinig stil bij de beleving van geluk in het hier-en-nu. We leven het niet.

Innerlijk wéten we dat we rijk zijn en dat we het goed hebben, maar ons denken gelooft het niet. Want al te vaak spreken we uit: “Het kan altijd beter”, “Ik ben bang dat we later niet genoeg hebben”, “Mijn lichaam kan nog mooier worden”, Het is pas goed als ik mijn doelen heb gehaald”, …..

Eigenlijk zeggen we daarmee: “Zoals het nu is, is het niet goed en/of niet genoeg.” We beseffen niet voldoende dat deze uitspraken een groot effect hebben op waar we in geloven en waar we voor denken te moeten vechten.

Als we ons ECHT gelukkig willen voelen, is er iets anders nodig, namelijk: Je aandacht richten in het hier-en-nu en eerlijk kijken naar beide kanten: er is iets niet en er is iets wel. Als die twee met elkaar in balans zijn, is ons innerlijke systeem in balans. We moeten dus óók bewuste aandacht besteden aan wat we WEL hebben.

Hoe vaak zijn jouw gedachten gericht op tekort komen of tekort schieten? Dat geeft je een ongelukkig gevoel en meestal ga je harder werken om te bewijzen dat je wel degelijk goed genoeg bent.

Gedachten die gericht zijn op wat er WEL is in je leven, laten je je rijkdom voelen. Die geven je een gevoel van tevredenheid en in de stilte van die tevredenheid ligt het geluksgevoel. Daarvoor moet je naast aandachtig zijn óók stil kunnen zijn in je denken. Als je gedachten stil liggen, kun je wérkelijk voelen / beleven.

Gelukkig-zijn maakt in ons lichaam genezende stoffen aan én ons zelf-genezend-vermogen kan dan makkelijker haar werk doen. We krijgen daardoor dus ook langzamerhand een betere gezondheid… Twee mooie vliegen in één klap: gelukkiger én gezonder!

Maar we moeten het wel zelf actief doen. Niemand kan het voor iemand anders doen en afwachten helpt ook niet. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om ons innerlijk te richten op dankbaarheid voor wat er al is. En misschien is het wel goed zoals het nu is….. J

 Heb je interesse en wil je meer leren over het sturen van je gedachtenstroom en het richten van je innerlijke beleving en erin oefenen, kom dan naar mijn

cursus GEDACHTEN EN BELEVING
op donderdag 5 + 19 april, 3 + 10 + 24 mei en 7 + 21 juni
van 10:00 – 11:30 uur
in Mijn Lokaal – Koekangerveld (ingang bij De Flinten 1)
Je investeert € 20,- per keer. De prijs voor 7 keer is € 125,-.
De cursus neemt je mee naar rust en vrede met jezelf en je leven……. Dat kan!

Aanmelden: via het contactformulier op deze site: www.hannyvanputten.nl/contact

Meer info: www.hannyvanputten.nl/agenda